
Whiskey jak pic ?, Posolić Whiskey… niewielka szczypta zmienia wiele
Dodanie soli poprawia (lub zmienia) nasze zmysłowe postrzeganie smaku. W niskich stężeniach może tłumić gorycz i wzmacniać inne smaki. Sól dodaje się do wszelkiego rodzaju potraw zarówno pikantnych, jak i słodkich,efektem czego jest wyraźne podniesienie smaku.
Być może zaskakujące jest to, że dodanie niewielkiej szczypty soli do czarnej kawy zmniejsza goryczkę w (podobny sposób, jak cukier), zwiększając słodycz… ale bez kalorii.
Nic zatem dziwnego że odrobina soli w twojej ulubionej Whiskey niezmiernie podniesie jej walory smakowe.
Będziesz mile zaskoczony jak maleńki płatek soli (najlepsza to sól morska np.sól morska w płatkach Maldon) wzmocni najsubtelniejsze smaki twojego drinka. Jednakże należy pamiętać że ...little goes a long way…. czyli tylko szczypta.