fbpx
Image default
Home » Podstawowe Różnice Miedzy Szampanem a Prosecco

Podstawowe Różnice Miedzy Szampanem a Prosecco

Prosecco Valdobbiadene
Prosecco Valdobbiadene

Podstawowe Różnice Miedzy Szampanem a Prosecco

Pytanie: Jakie są różnice między szampanem a Prosecco? i dlaczego szampan kosztuje o wiele więcej niż Prosecco?

Odpowiedź: Po prostu szampan to wino musujące z Francji, a Prosecco z Włoch. Różnica w cenie wynika częściowo z metody produkcji zastosowanej do wytworzenia każdego wina. Produkcja szampana wymaga dużo więcej czasu, a zatem jest droższa.

Istnieje jednak więcej różnic między Champagne a Prosecco, niż mogłoby się wydawać!

Kolejnym czynnikiem wpływającym na cenę jest popyt rynkowy i pozycjonowanie.

Postrzeganie szampana jako dobra luksusowego wymaga wyższych cen. Z drugiej strony postrzeganie Prosecco jako wartościowego brylanta oznacza, że ​​jest bardziej przystępne. Istnieją jednak wyjątkowe wina Prosecco

Szampan

Szampan pochodzi z regionu Szampanii we Francji, około 130 km na północny wschód od Paryża.

Szampan to przede wszystkim winogrona Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Meunier.
Szampan jest wytwarzany przy użyciu kosztownej metody zwanej „metodą tradycyjną”.
Standardowa porcja okolo 150 ml szampana Brut ma 91–98 kalorii

Notatki degustacyjne szampana
Ponieważ karbonizacja rozwija się pod wysokim ciśnieniem, szampan ma drobne, trwałe pęcherzyki. Wyśmienite wina szampańskie często wykazują smaki migdałowe, z subtelnymi nutami skórki pomarańczy i białej wiśni.

Proces starzenia się cząstek drożdży (zwanych osadem) często daje dziwne aromaty szampana. Jednak w bardziej eleganckich, datowanych jako vintage szampanach te aromaty pachną bardziej jak tost, brioche lub herbatniki.

Co jeść z szampanem
Połącz szampana ze skorupiakami, marynowanymi warzywami i chrupiącymi smażonymi przystawkami. Spróbuj także z chipsami ziemniaczanymi! Ta kombinacja może wydawać się zwariowana ale jest niesamowicie pyszna!

Prosecco

Prosecco to wino musujące produkowane przede wszystkim w Veneto we Włoszech w pobliżu Treviso, około 24 km na północ od Wenecji.

Prosecco jest wytwarzane głównie z winogron Prosecco (alias „Glera”).
Produkowane przy użyciu niedrogiej metody zwanej „metodą zbiornikową”.
Standardowa porcja Extra-Dry Prosecco o pojemności okolo 150 ml ma 91–98 kalorii

Notatki degustacyjne Prosecco
Prosecco ma zwykle wyrazny aromat owoców i kwiatów (produkt z winogron Glera!). Ponieważ wina starzeją się w dużych zbiornikach przy mniejszym ciśnieniu, Prosecco ma lżejsze, pieniące się bąbelki, które nie trwają tak długo. Mimo to aromaty Prosecco pachną bajecznie. Eleganckie butelki Prosecco oferują aromat owoców tropikalnych, kremu bananowego, orzecha laskowego, wanilii i plastra miodu.

Co jeść z Prosecco
Prosecco pochyla się bardziej w kierunku słodszego końca spektrum iz tego powodu doskonale komponuje się z wędlinami, przystawkami na bazie owoców (jak melon zawijany przez szynkę prosciutto) i kuchnią azjatycką. Wypróbuj Prosecco z Pad Thai, aby uzyskać świetne połączenie!

Szampan i Prosecco Dwa Inne Regiony

Patrzac na mape i porównujac obydwa regiony widzimy, że szampan pochodzi z bardziej północnego klimatu niż Prosecco. Tak więc winogrona szampańskie mają tendencję do dojrzewania z większą kwasowością.

Mimo to region Valdobbiadene we Włoszech, w którym produkuje się Prosecco, ma wyjątkowy mikroklimat, który jest znacznie chłodniejszy niż otaczający obszar (w Valdobbiadene często pada!). Pomaga to wytwarzać ostre i pyszne wina musujące.

Prosecco i Szampan

 

Artykuly o Podobnej Tematyce

Jak Zwiedzac Swiat Podczas Kwarantanny

peter